måndag 13 september 2010

Pepparrot


"Pepparrot (Armoracia rusticana) är en flerårig ört som odlas för sin rot, som används som krydda, då den har en pepparaktig smak eftersom den innehåller senapsliknande ämnen. Som kulturväxt har pepparoten en lång historia och odlingar av pepparot är kända sedan medeltiden.

Beskrivning
Pepparoten kan växa till över en meter höjd. Växtens nedre blad är stora, gröna och tungformade med långa bladskaft. På stjälken finns också mindre, kortskaftade stjälkblad. Den har vita blommor som sitter på greniga blomställningar. Färgen på roten är grönaktig till gulaktig.

Utbredning
Pepparoten ursprungsområde är sydöstra Europa, men den odlas idag på många håll i världen och förekommer också som förvildad i andra områden. Den kan ofta ses som ogräs längs motorvägar.

Odling
Det finns två traditionella sätt att odla pepparrot. Det ena är att gräva ner en planka en bit under jorden så att pepparroten ska stanna där och inte växa ner längre, för då bli den bara lång och smal. Det andra sättet är att man låter den växa ett tag och sen efter en stund drar man upp roten och lägger den horisontellt."
Texten är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Pepparrot

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Sommaren 2002 köpte jag min första systemkamera. Innan dess har jag fotograferat med vanliga småbildskameror. Jag fotograferar helst djur och natur, men även människor jag möter i olika sammanhang. Använder även kameran i mitt yrke då jag fotograferar till de artiklar jag skriver.