fredag 31 december 2010

Fyrverkerier


Tack alla ni som tittat på mina bilder 2010. Jag önskar er alla Gott Nytt år 2011!

tisdag 23 november 2010

söndag 21 november 2010

söndag 14 november 2010

lördag 13 november 2010

söndag 31 oktober 2010

tisdag 19 oktober 2010

lördag 16 oktober 2010

torsdag 14 oktober 2010

tisdag 12 oktober 2010

Tulpanträdet


"Tulpanträd (Liriodendron tulipifera) är en art i familjen magnoliaväxter och förekommer naturligt i östra USA. Arten odlas som prydnadsväxt i södra Sverige, men blir ett stort träd som inte är lämpligt för små trädgårdar.

Trädet blir upp till 60 meter högt som vildväxande, men är vanligen mycket lägre. Det är lövfällande och får med tiden en djupt fårad bark. Stiplerna är stora (3,5 cm) och omsluter först knoppen. De sitter kvar en tid efter att bladet utvecklats, men faller senare av. Bladskaften är långa, 5-10 cm. Bladskivorna blir 7-12 cm lång och är mycket karaktärisktiska med tvärt avhuggna eller grunt urnupna spetsar och vanligen en till två sidoflikar på varje sida. De är ljust gröna och med tiden får de en något blådaggig undersida. Bladen kan liknas vid en stiliserad tulpan. Höstfärgen är gul till guldgul. Blommorna blir cirka 10 cm i diameter och sitter ensamma, de är toppställda, doftlösa och tulpanlika. Hyllet består av 9 hylleblad, de yttre tre är tillbakadragna och foderbladslika, de inre sex är kronbladslika. De är blekt gröna och de inre sex hyllebladen har ett orange tvärband nära basen. Ståndarna är talrika. Karpellerna är är många och sitter i spiral i en upp till 7 cm lång, kottelik samling. Varje karpell har två fröämnen. Tulpanträdet blommar runt midsommar och framåt i Sverige, men räknas som vårblommande i sin naturliga miljö." Texten är hämtad från: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tulpantr%C3%A4d

söndag 3 oktober 2010

Rosor


"Rossläktet (Rosa) är ett växtsläkte som i familjen rosväxter med ca 200 arter spridda från subtropiska till kalltempererade områden.

Beskrivning
Rosor är buskar som kan vara upprätta eller klättrande. De har vanligen taggar eller borst och bara i undantagsfall är grenarna släta. Bladen är strödda, vanligen parbladiga eller i sällsynta fall enkelbladiga, och vanligen med stipler. De flesta arter är lövfällande. Blommorna är tvåkönade och sitter ensamma eller flockar, sällan i sammansatta klasar, högblad ett till flera, eller saknas. Foderbladen är fem, sällan fyra, helbräddade eller flikiga i olika former. Kronbladen är 4-5, vita, gula, rosa till röda. Ståndare många i flera serier. Frukten är ett nypon och består av flera hängande nötter inneslutna i en skenfrukt." Texten är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Rosor

tisdag 28 september 2010

måndag 27 september 2010

lördag 25 september 2010

torsdag 23 september 2010

måndag 20 september 2010

söndag 19 september 2010

Dahlia


"dahlior, Dahlia, släkte korgblommiga växter med knappt 30 arter och tiotusentals sorter. Dahlior är fleråriga örter som härstammar från området Mexico–Colombia. Arterna odlades förr i Centralamerika som födoämne; knölrötterna är kolhydratrika. Sedan 1700-talet är dahlior mycket populära och mångformiga prydnadsväxter."
Texten är hämtad från: http://www.ne.se/dahlior

fredag 17 september 2010

Paprika


"Paprika, Grossum är en sortgrupp inom arten spanskpeppar (Capsicum annuum). I gruppen finns storväxta varianter i olika färger och med starkare och svagare smak. Paprikan börjar alltid som grön och när den senare mognar skiftar den färg till gul, orange eller röd. Smaken kännetecknas av att genomgående vara betydligt mildare än hos andra frukter från spanskpepparsläktet. Kärnorna, som ofta rensas bort, har starkare smak än frukten i övrigt. Paprikan kommer från Mexiko, Centralamerika och nordliga Sydamerika. Pepparfrön togs sedan till Spanien 1493 och spreds till andra europeiska, afrikanska och asiatiska länder. Mexiko är fortfarande en av de ledande paprikaproducenterna i världen.

Som alla grönsaker ur detta släkte innehåller paprikagruppen ämnet capsaicin, och bristen på styrka hos paprika beror på en recessiv gen som eliminierar capsaicinet och som upptäcktes i Ungern. Ungern är fortfarande känt för sina paprikaodlingar och sitt paprikapulver. Övriga sortgrupper inom arten är chilipeppar, prydnadspaprika och körsbärspaprika. Paprikan är den enda medlemmen av familjen capsicum som inte producerar capsaicin som orsakar det starka i chilifrukter.

Etymologi
Enligt hinduisk legend sägs paprika ha uppkallats efter en religiös indisk figur vid namn "Rysh Paprike". I modern tid tros ordet komma från ungerskans paprika i betydelsen peppar (capsicum).

Sorter
Paprikor kan vara gröna, röda, orangea, gula och mer ovanligt, vita, regnbågsfärgade (mellan olika mognadsstadier) och lila, beroende på när de odlas och den specifika sorten. Gröna paprikor är ofta mindre söta och något bittrare än de röda, gula eller orangea. Mogna paprikors smak kan även variera beroende på växtförhållanden och hur de har förvarats och behandlats efter skörden. De sötaste paprikorna tillåts mogna fullt på plantan i fullt solsken, medan frukter som skördats gröna och som låtits eftermogna i förvaring är mindre söta.

Jämfört med gröna paprikor har röda paprikor mer vitaminer och näringsämnen och innehåller antioxidanten lykopen. Mängden karoten, en annan antioxidant, är nio gånger högre i röda paprikor. Röda paprikor har även den dubbla mängden vitamin C gentemot gröna paprikor."
Texten är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Paprika

onsdag 15 september 2010

Chilipeppar


"chilipeppar, Capsicum annuum Chilipeppar-gruppen, sortgrupp inom arten spanskpeppar; den odlas med många sorter. Frukterna är vanligen kryddheta och tunnväggiga och har skiftande form och färg. De används färska, torkade eller malda."

Texten är hämtad från http://www.ne.se/chilipeppar

måndag 13 september 2010

Pepparrot


"Pepparrot (Armoracia rusticana) är en flerårig ört som odlas för sin rot, som används som krydda, då den har en pepparaktig smak eftersom den innehåller senapsliknande ämnen. Som kulturväxt har pepparoten en lång historia och odlingar av pepparot är kända sedan medeltiden.

Beskrivning
Pepparoten kan växa till över en meter höjd. Växtens nedre blad är stora, gröna och tungformade med långa bladskaft. På stjälken finns också mindre, kortskaftade stjälkblad. Den har vita blommor som sitter på greniga blomställningar. Färgen på roten är grönaktig till gulaktig.

Utbredning
Pepparoten ursprungsområde är sydöstra Europa, men den odlas idag på många håll i världen och förekommer också som förvildad i andra områden. Den kan ofta ses som ogräs längs motorvägar.

Odling
Det finns två traditionella sätt att odla pepparrot. Det ena är att gräva ner en planka en bit under jorden så att pepparroten ska stanna där och inte växa ner längre, för då bli den bara lång och smal. Det andra sättet är att man låter den växa ett tag och sen efter en stund drar man upp roten och lägger den horisontellt."
Texten är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Pepparrot

fredag 10 september 2010

torsdag 9 september 2010

onsdag 8 september 2010

tisdag 7 september 2010

måndag 6 september 2010

lördag 4 september 2010

fredag 3 september 2010

onsdag 1 september 2010

tisdag 31 augusti 2010

måndag 30 augusti 2010

söndag 29 augusti 2010

torsdag 26 augusti 2010

onsdag 25 augusti 2010

söndag 22 augusti 2010

lördag 21 augusti 2010

söndag 15 augusti 2010

lördag 14 augusti 2010

torsdag 12 augusti 2010

onsdag 11 augusti 2010

tisdag 10 augusti 2010

måndag 9 augusti 2010

söndag 8 augusti 2010

lördag 7 augusti 2010

fredag 6 augusti 2010

onsdag 4 augusti 2010

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Sommaren 2002 köpte jag min första systemkamera. Innan dess har jag fotograferat med vanliga småbildskameror. Jag fotograferar helst djur och natur, men även människor jag möter i olika sammanhang. Använder även kameran i mitt yrke då jag fotograferar till de artiklar jag skriver.