onsdag 31 augusti 2011

tisdag 30 augusti 2011

Hortensia


"Hortensia (Hydrangea macrophylla) är en växt inom hortensiasläktet och familjen hortensiaväxter. Den blir upp till två meter hög och blommar från mars till september med vanligtvis blåa klotformade blomställningar. Bladen är tämligen stora, vilket åsyftas i artepitetet macrophylla. Hortensian kom från Japan till Europa på 1700-talet. Det är en mycket variabel och formrik prydnadsväxt med många olika sorter. Den vilda arten har fertila blommor i mitten, omgiven av stora, skyltande och sterila blommor. Hos många odlade sorter finns endast sterila blommor. Blomfärgen påverkas av pH-värdet och kan på konstgjord väg ändras med hjälp av aluminiumsalter; alla hortensior ska dock ha en jord med lågt pH-värde.

Naturligt växer hortensian i ett klimat som är fuktigare än vid Medelhavet. Därför trivs den i något svalare miljöer som på Madeira och Azorerna. På Madeira är den dels allmänt odlad i trädgårdar och parker, men förekommer längs vägkanterna på 300 till 1100 meters höjd. På Azorerna kör man ner sticklingar i marken utmed betesmarker. Milslånga gärdesgårdar av hortensia kan då ringla sig genom landskapet, vilket ter sig som en märklig syn. Den sprider sig inte nämnvärt, förrän betesmarken överges.

I Sverige förekommer hortensior odlade upp till växtzon IV."
Texten är hämtad från Wikipedia.

måndag 29 augusti 2011

söndag 28 augusti 2011

Chokladtryffeltårta


Jag vill slå ett slag för de läckra bakverken som finns på Café Killeröd. Här ser ni en bit av Carl Johan Bernadottes Tryffeltårta som tillhör caféets sortiment. Adress till deras hemsida är: http://www.cafe-killerod.se

lördag 27 augusti 2011

Äppelmarängtårta


Jag kan verkligen rekommendera ett besök på Café Killeröd som ligger mellan Förslöv och Båstad. Deras specialité är äppelmarängtårta med vaniljsås samt Carl Johan Bernadottes tryffeltårta. http://www.cafe-killerod.se/

fredag 26 augusti 2011

Luktärt


"Luktärt (Lathyrus odoratus) är en art i växtsläktet vialer i familjen ärtväxter. Den förekommer som vild i södra Italien och på Sicilien. Luktärt odlas för blommornas färger och den söta doften som ger växten dess namn.

Luktärten är en ettårig, luden, klättrande ört. Stjälkarna är vingkantade och blir omkring 2-3,5 meter, de är rikt förgrenade. Blad parbladig med ett bladpar och ett grenigt klänge. Småbladen blir 2-6 cm långa, 7-30 mm breda, elliptiska till avlångt äggrunda. Stipler 1.5-2.5 cm långa. Blommorna sitter 1-3 i klasar på blomstjälkar i bladvecken och är purpurfärgade hos vilda populationer. I odling finns en rad olika färger och färgkombinationer, från vitt till nästan svart. Ofta förekommer tvåfärgade blommor. De är starkt doftande. Arten har lång blomningstid. Frukten är en balja, 5-7 cm lång, 10-12 mm bred, luden, med 8 frön.

Till skillnad från de många andra ärter är luktärtens frön inte ätbara. Alla delar av växten är giftiga, särskilt fröna. Luktärten ofta så stark doft att doftallergiker kan få besvär.

Historik
Luktärt har odlats sedan 1600-talet. Enligt legenden var det munken Fransisco Cupani som upptäckte den på Sicilien 1695, och sände frön till England där den omedelbart blev populär. Med säkerhet vet man att den första luktärten kom från Sicilien och att den sedan slutet av 1600-talet odlats. Den äldsta sort man känner till är 'Cupani', som har blå och purpurfärgade blommor. Runt 1900 var växten som mest populär.

Sorter
Bland de mest populära sorterna är 'Hunters Moon', en sort som uppstod i Lord Spencers trädgård 1901, samt 'Queen Alexandra' och andra Grandiflora-sorter från Henry Eckfords förädlingar i Skottland. Lord Spencers mutationer utmärker sig genom att de har längre stjälkar och mycket stora, vågformade blommor.

Vid Läckö slott finns ett flertal mycket gamla sorter, som 'Painted Lady' som troligen odlats sedan 1731 då Läckö blev kungligt slott."
Texten är hämtad från Wikipedia.





torsdag 25 augusti 2011

Dagg i gräset


"Dagg är små vattendroppar som uppkommer på morgonen och kvällen, frusen dagg kallas rimfrost.

Vattendropparna uppstår då varm fuktig luft kyls av under natten. De avkylda luften förmår då inte att hålla kvar all vattenånga, utan en del av fukten kondenseras till droppar som fälls ut till exempel på väggar och bilar. I gräs mm bidrar även guttation till uppkomsten av dagg.

Närhet till vattendrag gynnar bildandet av dagg."
Texten är hämtad från Wikipedia.

onsdag 24 augusti 2011

Stockrosor


"Stockrossläktet (Alcea) är ett släkte i familjen malvaväxter med ca 60 arter. De flesta arterna förekommer i östra Medelhavsområdet.

Tvååriga till perenna örter. Bladskaftade, hela till handflikiga, vanligen tätt stjärnhåriga. Blommorna kommer i bladvecken, ensamma eller i en toppställd, falsk flock. Ytterfoder med 6-9 flikar som är förenade vid basen. Foder femflikigt. Krona stor, mer än 3 cm lång. Ståndarrör kalt, femkantigt. Märken linjära. Frukt en klyvfrukt; delfrukter klyftformade, fröna är njurformade.

Släktnamnet Alcea (gr.) betyder skydd, styrka och namnet syftar på arternas användning som läkeväxter."
Texten är hämtad från Wikipedia.

tisdag 23 augusti 2011

måndag 22 augusti 2011

söndag 21 augusti 2011

lördag 20 augusti 2011

fredag 19 augusti 2011

torsdag 18 augusti 2011

Fjärilen


"Påfågelöga (Inachis io) är en fjärilsart; den enda i släktet Inachis. Den förekommer i stora delar av Europa och Asien.

Påfågelögat har ett vingspann på 55-65 mm och dessa kännetecknas av tydliga blå ögonfläckar mot en rödbrun bakgrundsfärg. Äggen som är gröna och ovala läggs huvudsakligen på nässelblad och kläcks på cirka en vecka. Larven är vitprickigt svart, och växer under en knapp månad innan den förpuppas. Påfågelögat ligger i en gulgrön till brun puppa i cirka två veckor.

Det vuxna påfågelögat söker sig företrädesvis till röda och blå blommor; särskilt ängsvädd, hampflockel och olika arter av tistelsläktena Carduus och Cirsium, och den kan förflytta sig långa sträckor för att finna dessa.

Fjärilen övervintrar som vuxen (imago), och kan därför ses mycket tidigt på våren. I Sverige förökar sig påfågelögat enbart med en generation om året."
Texten är hämtad från Wikipedia.

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Sommaren 2002 köpte jag min första systemkamera. Innan dess har jag fotograferat med vanliga småbildskameror. Jag fotograferar helst djur och natur, men även människor jag möter i olika sammanhang. Använder även kameran i mitt yrke då jag fotograferar till de artiklar jag skriver.