Fotografering är något jag brinner för och här vill jag presentera några av mina bilder. Jag fotograferar porträtt, bröllop, barn, dokumentära bilder och natur. Välkomna att höra av Er för uppdrag!
söndag 29 maj 2011
lördag 28 maj 2011
torsdag 26 maj 2011
onsdag 25 maj 2011
tisdag 24 maj 2011
söndag 22 maj 2011
Magnolia
"Magnoliasläktet (Magnolia) är ett växtsläkte som omfattar 120 arter. Arterna förekommer naturligt i Asien, Nord- och Sydamerika. De nordliga arterna har en typisk arcto-tertiär utbredning. Många odlade sorter finns som trädgårdsväxter. De trivs bäst i soliga och vindskyddade lägen. Vissa arter föredrar alkalisk jord, andra sur.
Arterna i mangoliasläktet är sinsemellan ganska olika varandra. Det finns både lövfällande och städsegröna magnolior. De är träd eller buskar. Bladen är vanligen ovala och otandade. Blommorna är oftast stora och doftar. Blomfärgen är vit, rosa, lila eller gul. Knopparna är känsliga för frost.
Magnoliorna är ett mycket gammalt släkte som fanns innan bina. Blommorna utvecklades därför för att pollineras av skalbaggar. Man har funnit fossila lämningar av Magnolia acuminata som är 20 miljoner år gamla.
Släktet är uppkallat efter Pierre Magnol, en botaniker från Montpellier i Frankrike."
Texten är hämtad från: http://sv.wikipedia.org/wiki/Magnoliasl%C3%A4ktet
torsdag 19 maj 2011
tisdag 17 maj 2011
Maskros
"Maskrossläktet (Taraxacum) är fleråriga örter inom familjen korgblommiga växter. De har pålrot och runda ihåliga stjälkar med endast en blomkorg på varje stjälk. Bladen sitter i en rosett. Holkfjällen sitter i två kransar. Den inre med fjällen uppåtstående och den yttre något kortare och ofta nedböjda fjäll. I Norden innehåller släktet Taraxacum mer än 900 apomiktiska småarter indelade i 14 sektioner.
Många arter av Taraxacum reproducerar sig asexuellt genom så kallad apomixis, där fröna produceras utan pollinering, och de då genetiskt blir i princip identiska med moderplantan. Den klotrunda, luftiga bollen av flygfrukter är ömtålig för en svag beröring eller en vindpust. Stängeln är pipig (rörformig) och mjölksaftrik. Bladen smakar beskt och har egendomligt formade, bakåtriktade flikar. Roten är kraftig och vertikal (pålrot). Maskrosen är också känd för sin seglivade natur och stora förmåga att skjuta skott (rotskott) till nya plantor.
Maskrossläktets arter är fleråriga och sprider sig både genom vindspridna frön och sina rötter. De späda bladen kan användas i sallader. Roten rostades förr till kaffesurrogat. Av blommorna kan man göra maskrosvin. Det var länge olagligt att göra vin på maskrosor eftersom det jämställdes med mäsk, men det är numera lagligt igen. Maskrosor ger vart år stora mängder honung, de är utmärkta biväxter med högsta betyg på nektar och pollen.
Maskrosen är omsjungen i Carl Antons visa "Om maskros och tjärdoft" med en första strof som möjligen givit maskrosen ett något bättre rykte: "Jag lät alla mina maskrosor finnas, fast jag vet att dom kallas ogräs och bör rotas ut. Men det är så skönt att sitta och minnas, små solar i gräset när sommarn är slut..."
Texten här hämtad från: http://sv.wikipedia.org/wiki/Maskrossl%C3%A4ktet
onsdag 11 maj 2011
tisdag 10 maj 2011
måndag 9 maj 2011
fredag 6 maj 2011
Forsythia
"Forsythia - Gullbuske
Forsythian är en klassisk trädgårdsbuske som blommar med klargula blommor på bar kvist under tidig vår. Den är lättodlad, och lätt att föröka med sticklingar. Man brukar räkna med att det finns totalt elva arter av Forsythia, och alla utom en kommer från östra Asien. Två arter är gamla trädgårdsväxter från Japan och Kina som kom till Europa redan under 1800-talet. De övriga arterna blev inte kända i Europa förrän kring förra sekelskiftet och under 1900-talets första hälft.
De äldsta forsythiorna i odling är de två varieteterna av hängforsythia (Forsythia suspensa ) Sieboldii och Fortunei, samt kinesisk forsythia (Forsythia viridissima ). Samtliga blev trädgårdsväxter i Europa vid mitten av 1800-talet, men var då redan kända trädgårdsväxter i sina gamla hemländer.
Både den mer upprättväxande Fortunei och den mer hängande Sieboldii fanns att köpa från Alnarps plantskolor omkring 1880. Strax efter sekelskiftet 18/1900 sålde man också flera sorter som hade annorlunda utseende på bladen, till exempel en gulbladig och en variegerad, d.v.s. med strimmiga blad.
År 1885 fick man fram den första hybriden mellan de två arterna i Tyskland. Den fick namnet hybridforsythia (Forsythia x intermedia). Årtiondena kring sekelskiftet 18/1900 ägnade många europeiska plantskolor sig åt att försöka få fram nya sorter av hybridforsythia. En av de äldsta och mest populära sorterna blev Spectabilis, presenterad av Ludwig Späths plantskola i Berlin 1906. Alnarps plantskolor sålde sina första hybridforsythior under 1890-talet och Spectabilis fanns i sortimentet från 1929.
Blomsterbuskar som Forsythia har fortsatt vara populära till exempel i villaträdgårdar under hela 1900-talet. Men under 30- och 40-talet började sortimentet att förändras, dels genom att arbetet med att ta fram nya sorter fortsatte både i Europa och USA, dels genom att nya arter som Tidig forsythia (Forsythia ovata) tillkom . Tidig forsythia upptäcktes i Korea ca 1917, och började säljas i Skandinavien omkring 1930. Tidig forsythia importerades till exempel 1929 av Aksel Olsens plantskola i Kolding, Danmark från plantskolefirman Lemoine i Frankrike, och den såldes av Alnarps plantskolor 1936." Texten är hämtad från: http://www.pom.info/tradobusk/intressanta/forsythia.htm och texten är skriven av Anna Andréasson.
torsdag 5 maj 2011
onsdag 4 maj 2011
tisdag 3 maj 2011
söndag 1 maj 2011
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
Bloggintresserade
Om mig
- G-B Bengtsson
- Sommaren 2002 köpte jag min första systemkamera. Innan dess har jag fotograferat med vanliga småbildskameror. Jag fotograferar helst djur och natur, men även människor jag möter i olika sammanhang. Använder även kameran i mitt yrke då jag fotograferar till de artiklar jag skriver.