söndag 30 maj 2010

Japanskt körsbärsträd



"Japanskt prydnadskörsbär, Prunus Sato Zakura-gruppen, sortgrupp i familjen rosväxter från Kina. De är små träd med dubbla, rent vita till rosa blommor som sitter tre till fem tillsammans. Japanskt prydnadskörsbär odlas i bl.a. Japan som prydnadsträd, i Sverige härdig i Götaland." Texten är hämtad från http://www.ne.se när jag sökte på japanskt prydnadskörsbär

torsdag 27 maj 2010

Päronblom



De vita blommorna blev speciellt vackra mot den blå himlen.

tisdag 25 maj 2010

Pyrus Communis (päron)


"Päron (Pyrus communis) är en art i släktet päron, som växer i tempererat klimat. Päron odlas för fruktens skull, och är nästan lika härdigt som äpple.
Det är ett stort, lövfällande träd med en slank krona. Stammen är rak och genomgående ända till toppen. Huvudgrenarna är först upprätta, men senare mer vågräta. Barken är först mörkbrun och slät. Senare blir den grå med sprickor för att slutligen bli djupt uppsprucken i fyrkanter.

Unga ännu inte fruktbärande plantor och vildskott har ofta långa tornar. Knopparna är kägelformade, bruna och hårlösa. Blomsterknopparna sitter på vridna kortskott och är mer avrundade. Bladen har längre stjälkar än äpple och är runda till elliptiska med en fint sågtandad kant och ganska kort spets. Översidan är blankt mörkgrön, men undersidan är ljust grågrön. Blommorna är samlade i flockar och är vita med svag doft och blommar i maj. Ståndarknapparna är klart röda.

Frukterna är runda till päronformade. Fröna mognar och gror villigt."
Texten är hämtad från: http://sv.wikipedia.org
när jag sökte på ordet päron.

måndag 24 maj 2010

Päronträd


Så här ser päronträdets blommor ut.

söndag 23 maj 2010

Koltrast


"Koltrast (Turdus merula) är en fågel som tillhör familjen trastfåglar. Den räknas som den mest utbredda trastfågeln i Europa.

Tidigare var koltrasten en utpräglad skogsfågel men den har sedan mitten av 1800-talet bosatt sig i parker nära bebyggelse samt i trädgårdar vilket i dag gör den till en kulturföljare.

Koltrasten är på grund av sin närhet till människor allmänt bekant. Hanen känns igen på sin kolsvarta kropp, gula näbb och gula ögonring. Den melodiska sången, som koltrasthanarna framför högljutt, anses som särskilt vacker.

Koltrasten är välkänd i svenska miljöer och 1962 blev den i en omröstning i Dagens Nyheter utsedd till Sveriges nationalfågel av läsarna."
Texten här hämtad från: http://sv.wikipedia.org när jag sökte på ordet koltrast.

torsdag 20 maj 2010

Bok


"Bok (Fagus sylvatica) är ett träd tillhörande familjen bokväxter. Bokens ved är mycket tung och sjunker normalt sett i vatten.

Dess räta oveckade stam är karaktäristisk, och har genom 100-tals år varit inbjudande till att rista in meddelanden på, ofta då en typisk kärleksförklaring ristat inom ett hjärta. Dessa inristningar finns (om trädet bara är tillräckligt stort från början) sedan kvar läsligt, så länge trädet står kvar. Kanske ett par hundra år. Inget annat träd erbjuder denna möjligheten pga veckad bark.

Löven, som är ätbara, växer platt horisontellt för att samla maximalt med ljus, vilket får till följd att solen sällan når under trädets grenar och växtligheten under träden präglas av detta, samtidigt som boklöven förmultnar långsamt."
Texten är hämtad från http://sv.wikipedia.org när jag sökte på trädet bok.

onsdag 19 maj 2010

Löven spricker ut


Nu är det nog inte många löv som inte har slagit ut!

måndag 17 maj 2010

Rönn


"Rönn, Sorbus aucuparia, är ett träd inom familjen rosväxter. Dess blomning om våren och bär på hösten är karaktäristiska och lätt identifierbara tecken. Just blomning och bär liknar släktingen oxelns.

Löven skiljer sig dock markant genom att rönnens löv är små och parbladiga på ett enda lövfäste, medan oxelns löv liknar ekens, men mörkare gröna och ludna på undersidan.

Flygrönn kallas en epifytisk rönn, det vill säga ett rönnfrö som har grott i grenklykan på ett annat träd och där börjat växa som ett eget träd i trädet." Texten är hämtad från: http://sv.wikipedia.org/ när jag sökte på ordet rönn.

lördag 15 maj 2010

Trift


"trift, gräsnejlika, Armeria maritima, art i familjen triftväxter. Det är en 20–40 cm hög ört med rosa, väldoftande blommor i runda huvuden på bladlösa stjälkar. Bladen är långsmala och bildar täta tuvor. Trift växer bl.a. på havsstrandängar och odlas ibland som prydnadsväxt."
Texten är hämtad från http://www.ne.se/trift

fredag 14 maj 2010

onsdag 12 maj 2010

Björkar


"Björksläktet (Betula) är ett växtsläkte med cirka 35 arter i familjen björkväxter. De förekommer i de tempererade delarna av norra hemisfären.

Släktet innehåller några av Sveriges allra vanligaste lövträd som framför allt kännetecknas av sin vita stam med svarta fläckar. Björken är ett pionjärträd, vilket betyder att det kommer som det första av sly när bar mark uppstått efter avverkning, stormfällning eller skogsbrand och liknande.

Björksläktets arter är extremt köldtåliga, beroende på den under vintern höga halten av björksocker, vilket fungerar som ett frysskydd." Texten fann jag på http://sv.wikipedia.org/wiki/Sverige när jag sökte på ordet björk.

måndag 10 maj 2010

Björk


Även björklöven har slagit ut i början av maj.

lördag 8 maj 2010

Vitsippor


Äntligen har alla vitsippor slagit ut!

onsdag 5 maj 2010

Anden


En ensam gräsand simmade förbi.

måndag 3 maj 2010

Fortfarande kallt


Några enstaka dagar med värme har vi haft men det är fortfarande kyligt. Alla längtar efter sol och värme efter den långa vintern.

söndag 2 maj 2010

Våren är på väg


Knopparna på träden har ännu inte slagit ut, sista veckan i april.

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Sommaren 2002 köpte jag min första systemkamera. Innan dess har jag fotograferat med vanliga småbildskameror. Jag fotograferar helst djur och natur, men även människor jag möter i olika sammanhang. Använder även kameran i mitt yrke då jag fotograferar till de artiklar jag skriver.